Skip Ribbon Commands
Skip to main content

Majlis Penandatanganan MoU UNISSA dan PSB dan Pelancaran Buku

MOUpic01.jpg

Khamis, 17 September 2020, Majlis Penandatanganan Memorandum Persefahaman (MoU) di antara Universiti Islam Sultan Sharif Ali (UNISSA) dan Pusat Sejarah Brunei (PSB) dan diselajurkan dengan Pelancaran Buku-Buku Terjemahan Bahasa Arab Cerita Bergambar Sejarah Brunei. Majlis penandatanganan di saksikan oleh Tetamu Kehormat  Majlis iaitu Yang Berhormat Mejar Jeneral (B) Dato Paduka Seri Haji Aminuddin Ihsan bin Pehin Orang Kaya Saiful Mulok Dato Seri Paduka Haji Abidin, Menteri Kebudayaan, Belia dan Sukan. Majlis diadakan di Dewan Auditorium, UNISSA.

There are no items to show in this view.

Bengkel Kaedah Penyelidikan Sejarah


Rabu, 21 Oktober 2020 - Sebagai kesinambungan Perjanjian Persefahaman (MoU) yang telah dimeterai diantara Pusat Sejarah Brunei bersama dengan Universiti Islam Sultan Sharif Ali (UNISSA) pada bulan September 2020 yang lalu, projek penyelidikan biodata dan tokoh tersohor tempatan dan luar negara Insya-Allah akan mula dilaksanakan pada bulan November 2020 ini

Lawatan Berjadual Dari Persatuan BISTARI ke Makam Sultan Muhammad Hasan


Rabu, 21 Oktober 2020 - Persatuan BISTARI telah mengadakan lawatan berjadual ke Makam Sultan Muhammad Hasan, Sultan Brunei ke-9 yang terletak di Tanjung Chendana, Kg Sungai Bunga pagi hari ini.

Lawatan Dari Akademi Pertahanan Angkatan Bersenjata Diraja Brunei


Rabu, 21 Oktober 2020 - Pusat Sejarah Brunei pagi hari ini menerima seramai 59 orang rombongan lawatan daripada Pusat Kepimpinan dan Pengurusan, Akademi Pertahanan Angkatan Bersenjata Diraja Brunei (PKP AP ABDB).

Lawatan Penyelidikan Mahasiswa/i KUPU SB ke Pusat Pengkajian Borneo


Sabtu, 17 Oktober 2020 - Bahagian Pusat Pengkajian Borneo (PenBorneo), Pusat Sejarah Brunei hari ini menerima rombongan lawatan dari Kolej Universiti Perguruan Ugama Seri Begawan (KUPU SB).

Rombongan dialu-alukan dan diberikan taklimat oleh Mardiah binti Haji Ramli dan Muhammad Hefni bin Mahari.


Peta Borneo.jpg

Peta Borneo TM 1714  daripada sumber buku Daniel BEECKMAN, A Yoyage to and from the Island of Borneo, in the East Indies. Koleksi Pusat Sejarah Brunei.